Duurzaamheid

Duurzaamheid en circulariteit spelen een belangrijke rol bij de productie van Cleanpanel PVC panelen. Hoewel kunststof misschien niet duurzaam lijkt, past het wel in een circulaire economie. Hard PVC, waarvan Cleanpanel is gemaakt, heeft een heel lange levensduur. En na meerdere decennia trouwe dienst kunnen de panelen worden gerecycled. Ook passen we reststukken PVC uit de kozijnindustrie toe in de productiemix. Zo bestaat de huidige generatie Cleanpanel panelen al gedeeltelijk uit hergebruikte materialen. 

In de onderstaande infographic lees je hoe duurzaamheid en hergebruik in ons productieproces worden toegepast.

Klik hier of op de afbeelding om de PDF te downloaden.

Toelichting

In de afgelopen twintig jaar heeft de PVC-industrie grote vooruitgang geboekt op het gebied van recycling en duurzaamheid. Inmiddels is het mogelijk om PVC 100% te recyclen tot nieuwe, volwaardige producten. Al kent het proces nog wel enkele uitdagingen.

De recycling van PVC

PVC kan op twee manieren worden gerecycled: mechanisch en chemisch. Bij de recycling van Cleanpanel wordt de mechanische verwerking toegepast. Dit proces volgt grofweg drie stappen:

  1. Scheiden van hard en zacht PVC (en andere soorten kunststof).
  2. Vermalen van het materiaal tot korrels of vlokken.
  3. Wassen en drogen van het maalgoed.

 

Na dit proces kan het maalgoed opnieuw worden gebruikt in het productieproces. De grootste uitdaging hierbij is het scheiden van het materiaal. Hoe beter gescheiden, hoe hoger de kwaliteit van het eindproduct. PVC dat volledig homogeen wordt ingezameld, kan meerdere malen worden hergebruikt. Aangezien het materiaal een lange levensduur heeft, kan het bijzonder lang als hoogwaardig bouwmateriaal worden toegepast. 

Hoe zit dat bij Cleanpanel?

Cleanpanel panelen worden gemaakt van reststukken uit de kozijnindustrie. Ze bestaan dus al uit gerecycled PVC. Daarnaast neemt Cleanbuild reststukken en gebruikte panelen terug, voor de productie van nieuwe panelen. Het maalgoed dat hiervan wordt gemaakt bestaat deels uit onze eigen producten en is volledig homogeen. Hierdoor kan het zonder kwaliteitsverlies worden toegepast in nieuwe PVC panelen.

Energie en CO2

Kost de recycling van PVC niet meer energie en CO2-uitstoot dan de inwinning van nieuwe materialen? Het antwoord daarop is duidelijk: nee. Uit onderzoek blijkt dat in de meest gunstige gevallen het recyclen van PVC tot 90% minder energie kost dan het inwinnen en toepassen van nieuwe grondstoffen. Ook als het recycleproces niet optimaal is, produceer je milieuvriendelijker met gerecycled PVC dan met nieuwe grondstof.

Hoe zit dat bij Cleanpanel?

Om te compenseren voor het energiegebruik bij de productie maken we gebruik van groene stroom. Die is ofwel opgewekt door onze eigen zonnecollectoren of ingekocht bij een groene energiemaatschappij. Bij de productie en het wassen van het maalgoed is ook water nodig. Om waterverbruik te verminderen, maken we gebruik van een gesloten waterkringloop in de fabriek die wordt aangevuld met regenwater.

Cleanpanel in een circulair systeem

PVC wordt al op grote schaal gerecycled. De technologie hiervoor is volop in ontwikkeling. Het is reëel om te verwachten dat het inzamelen en recyclen van PVC in de bouwsector in de toekomst een volledig herbruikbare afvalstroom oplevert.

Aangezien de vraag naar sterke en herbruikbare bouwmaterialen alleen maar stijgt, wordt de bouwsector gezien als een veelbelovende toepassingsmogelijkheid voor gerecycled PVC. Het huidige afvalsysteem is nog niet ingericht op 100% PVC-recycling. Daarom zorgen we als producent zelf voor zoveel mogelijk hergebruik. Dat doen we door gebruikt PVC en reststukken in te nemen, te vermalen en opnieuw te gebruiken. Ook nu al zijn Cleanpanel panelen hierdoor een duurzaam bouwmateriaal.

Bronnen

  1. Stuurgroep PVC en Ketenbeheer, PVC Info, 27 juli 2023, https://www.pvcinfo.nl/duurzaamheid/recycling.
  2.  De Federatie Nederlandse Rubber– en Kunststofindustrie NRK, NRK Recyling, 27 juli 2023, https://www.nrkrecycling.nl/onderwerpen/
  3.  Braun, D., Reclycing of PVC, Progress in Polymer Science, 2002, 2171-2195
  4. Lewandowski, K., Skorczewska, K., A Brief Review of Poly(Vinyl Chloride) (PVC) Recycling, Polymers 2022, 14, 3035.
  5. Ignatyev, I.A., Thielemans, W., Vanderbeke, B., Reclycing of Polymers: A Review, ChemSusChem, mei 2014.

 

Dit document is opgesteld door Cleanbuild BV. Aan het document kunnen geen rechten worden ontleend.

Wil je jouw project snel, vakkundig en voor een aantrekkelijke prijs laten uitvoeren?

Download dan nu onze brochure en ontdek alle voordelen van Cleanbuild.