beeld-home

Wasboxen bekleed in circulair tankstation

Cleanbuild leverde Cleanpanel kunststof panelen voor de realisatie van wasboxen bij een bijzonder project: het duurzame, circulaire tankstation van AVIA Maarees. CarwashPRO publiceerde een uitgebreid artikel over dit project, dat hieronder te lezen is. De Cleanpanel panelen vormden een goede combinatie met de houten constructie van het gebouw, vanwege de waterdichtheid.

Wasboxen bij duurzaam houten tankstation ‘passen in het plaatje’

Bron: CarwashPRO

In Purmerend is een duurzaam gebouwd houten tankstation geopend. Het circulaire gebouw in de uitstraling van AVIA XPress biedt twee pompeilanden, vier WashKing wasboxen, een autoherstelbedrijf en als blikvanger een 11,5 meter lange uitkragende houten luifel. Door een paar aanpassingen maken de wasboxen volledig deel uit van de constructie: “Het is één geheel”. 

De gemeente Purmerend wilde aan de drukke zuidelijke toegangsweg geen doorsnee-tankstation, maar een volledig duurzaam ‘poortgebouw’ dat op zou gaan in de landelijke omgeving. Next Architects ontwierp hiervoor een duurzaam 350 vierkante meter groot gebouw bestaande uit een onbemand tankstation met wasboxen en een autoherstelbedrijf inclusief loft en aangrenzende lobby. Bijzonder aan het hele project is dat het hele gebouw duurzaam is gebouwd, energieneutraal is en is opgetrokken van hout. De houten hoofddraagconstructie bestaat uit 32 meter lange en 1,35 meter hoge balken die per stuk zeven ton wegen en waarvoor larixhout afkomstig van de Veluwe is gebruikt. Dit leverde voor het tankgedeelte van het project een uitkragende houten luifel op. Het pand is voorzien van vloerverwarming, een warmtepomp, ledverlichting en op het dak liggen 88 zonnepanelen waarvan de vestiging energie betrekt en die tegelijkertijd energie opslaan in een accupakket.

Eén geheel

Aan het onbemande tankstation zitten vier wasboxen vast. Deze tonen zich onder de naam WashKing, de carwashformule van AVIA Marees. De wasbox-leverancier Interclean Benelux, die sinds begin 2021 tot de DiBO groep behoort, heeft bij de uitvoering gekeken naar de plannen en wensen voor de locatie. “Het mooie aan dit project is dat we met onze wasboxen echt deel uitmaken van de constructie”, zegt Bart de Bonth, director of sales van DiBO. “Waar we vaak stand alone wasboxen plaatsen, hebben we nu samen met de betrokken bouwbedrijven gekeken hoe we ons kunnen aanpassen. Zodat we precies in het plaatje passen en alles één geheel blijft. Zo hebben we dit keer groen glas gebruikt, in plaats van helder of blauw glas. Hiermee blijven we in de sfeer en uitstraling van het gebouw.”

De glazen tussenwanden in de wasboxen leverde Interclean samen met STM uit Oss. Cleanbuild heeft de waterdichte wanden en plafonds geplaatst, in samenwerking met bouwbedrijf Winkelaar. “Aangezien de constructie van hout is, is het belangrijk dat de wasboxen wel echt waterdicht zijn”, aldus Cleanbuild. De vloer is van beton.

Contactloos

In elke wasbox zitten twee lanzen en een wasborstel en de klant kan kiezen uit zeven wasprogramma’s. De betaling is volledig contactloos. WashKing biedt een prepaid waspas waar eenvoudig mee betaald kan worden en een zakelijke waspas, gecombineerd met een tank- of laadpas van AVIA.

Bijzonderheid in de wasboxen is nog dat de opvangputten afgedekt zijn met acht stalen roosters waar in vergelijkbare wasboxen meestal gebruik wordt gemaakt van één – loodzwaar – rooster. Dit maakt dat onderhoud van de putten eenvoudig en snel kan gebeuren en dat ook de zwaarste elektrische personenauto’s er zonder kans op verzakkingen voor een wasbeurt op kunnen staan.

 

Foto's van het project

Wij bouwen aan de mooiste projecten

Vraag nu kosteloos een Sample Pakket aan

Cleanpanel kunststof wand- en plafondpanelen geven uw werkomgeving een geheel nieuwe uitstraling. Super glad, slagvast & stralend wit – Ervaar het eerst zelf met eigen ogen. Vraag nu een GRATIS Sample Pakket aan.

Download nu onze brochures

Download nu onze productbrochures en maak kennis met alle kunststof bouwproducten van Cleanbuild. Vraag vrijblijvend advies aan of een offerte op maat. Onze specialisten helpen u graag verder!

Wil je jouw project snel, vakkundig en voor een aantrekkelijke prijs laten uitvoeren?

Download dan nu onze brochure en ontdek alle voordelen van Cleanbuild.