beeld-home

Nieuwe carwash met staalconstructie Wensink Groningen

De Groningse vestiging van dealergroep Wensink heeft zijn werkzaamheden uitgebreid met de bouw van een reconditioning afdeling: een nieuw pand, waarin occasions verkoopklaar worden gemaakt. Daar hoort natuurlijk ook een grondige wasbeurt bij. Die wordt gerealiseerd in een 35 meter lange wasbox, die Cleanbuild bouwde. Niet alleen de wand- en plafondpanelen, maar ook de staalconstructie werd door ons team gerealiseerd.

Vakblad CarwashPRO bezocht de nieuwe wasbox samen met Cleanbuild vertegenwoordiger Nick Elbertsen. In het onderstaande artikel leest u meer over dit mooie project.

 

Cleanbuild: steeds meer vraag naar kant-en-klare wasruimte

Auteur: Paul van den Bogaard. Verschenen op 3 mei 2022 op CarwashPRO.

Cleanbuild uit Barneveld is bekend van de kunststof wand- en plafondpanelen waarmee onder meer wasruimtes bekleed kunnen worden. Volgens Nick Elbertsen van Cleanbuild is minder bekend dat het bedrijf ook volledige staalconstructies kan leveren om vanuit het niets een wasstraat te bouwen. “Je ziet steeds vaker dat ondernemers of investeerders een leeg pand kopen en daar een wasstraat in willen zetten. In plaats van het metselen van muren die vervolgens bekleed moeten worden om ze waterdicht- en vuilafstotend te maken, kun je de wanden net zo goed meteen bouwen met onze panelen.”

“In plaats van muren te metselen en die te bekleden om ze waterdicht te maken, kun je de wanden net zo goed meteen bouwen met onze panelen.” – Nick Elbertsen

12.000 auto’s

In het geval van de reconditioning-afdeling van Wensink ging het ook om zo’n grote lege ruimte. Een bestaand pand naast de Mercedes-dealervestiging werd aangekocht om een nieuwe activiteit te starten met de capaciteit om 12.000 auto’s per jaar verkoopklaar te maken. Naast een werkplaats met hefbruggen, zit er ook een schadeherstelafdeling, een fotostudio en een bandenstraat met velgenreparatie in het pand. Voor de 35 meter lange wasbox waar het hele proces mee begint, koos Wensink voor een staalconstructie met houten liggers waar de panelen van Cleanbuild opgeschroefd zijn.

Naast het aanleggen van een put, het storten van een bak met betonnen opstanden en het aanbrengen van een waterdichte coating, hoefden er geen ingrijpende wijzigingen aan het pand te worden gedaan voor de wasstraat. Na het plaatsen van de staalconstructie kon de vloer gecoat worden, waarna Cleanbuild een week later startte met het plafond en de wanden. Deze vallen over de gecoate betonnen opstand zodat een waterdichte constructie en een geheel gladde wand ontstaat.

Technische installaties

Voor de staalconstructie koos Cleanbuild voor verzinkte H-profielen. De bevestigingen van technische installaties als de kabelgoten, kettingbanen en hogedruklansen werden voorbereid zodat er achter de panelen verstevigingen zitten en er achteraf niet meer in de verzinkte profielen geboord of geslepen hoeft te worden. “Op die manier voorkom je roestvorming. We hadden de constructie ook kunnen laten poedercoaten of lakken, maar dit is volgens ons de meest duurzame methode en daarom is hier in overleg met de klant voor gekozen”, legt Elbertsen uit.

De panelen zijn 25 centimeter breed en 3,5 centimeter dik. Aan de onderkant staan ze in kunststof U-profielen. Met schroeven worden de panelen aan de ondergrond bevestigd. In dit geval houten liggers, maar kunststof kokers zijn ook mogelijk. Doordat er in de groef wordt geschroefd valt het volgende paneel over de schroefgaten en ontstaat een strakke, gladde en onderhoudsarme wand.

Naast de vloer, de constructie en de wanden werden er ook twee overheaddeuren geplaatst. In de ruimte kwam een Varius Takt rollover van Christ te staan. Deze machine heeft twee gescheiden opgestelde portalen voor wassen en drogen. Als een auto is gewassen, rijdt de bestuurder voor in de droger, terwijl achter hem in het wasportaal reeds het volgende voertuig kan worden gewassen.

“We zijn erg tevreden over de gekozen oplossing en uitvoering – manager Wensink reconditioning”

Twee tegelijk

Hierdoor wordt volgens Christ een tweemaal zo hoge capaciteit dan bij een normale rollover bereikt.
Doordat er twee voertuigen tegelijk behandeld worden, kunnen tot 20 wasbeurten per uur uitgevoerd worden.
Verder is een voordeel dat er naast de afvoer geen bodemwerkzaamheden nodig zijn. De Varius Takt kan hierdoor binnen enkele dagen geïnstalleerd en in bedrijf gesteld worden.

“We zijn erg tevreden over de gekozen oplossing en de uitvoering”, vertelt de manager van Wensink reconditioning. “Er was de vrees dat de machine veel lawaai zou maken, vooral bij het drogen, maar dat valt heel erg mee. Het scheelt enorm dat het een afgesloten ruimte is en de panelen veel geluid tegen houden.”

Wensink Groningen dient ondertussen regelmatig als demonstratielocatie voor Cleanbuild. Er zijn volgens Elbertsen veel aanvragen voor complete wasruimtes waarvoor ook een staalconstructie geplaatst moet worden.

 

Nieuwe carwash met staalconstructie Wensink Groningen

Foto's van het project

Wij bouwen aan de mooiste projecten

Vraag nu kosteloos een Sample Pakket aan

Cleanpanel kunststof wand- en plafondpanelen geven uw werkomgeving een geheel nieuwe uitstraling. Super glad, slagvast & stralend wit – Ervaar het eerst zelf met eigen ogen. Vraag nu een GRATIS Sample Pakket aan.

Download nu onze brochures

Download nu onze productbrochures en maak kennis met alle kunststof bouwproducten van Cleanbuild. Vraag vrijblijvend advies aan of een offerte op maat. Onze specialisten helpen u graag verder!

Wil je jouw project snel, vakkundig en voor een aantrekkelijke prijs laten uitvoeren?

Download dan nu onze brochure en ontdek alle voordelen van Cleanbuild.